divendres, 24 d’agost de 2012

Carta a Palmiro Togliatti


París 29 de desembre del 1949.

Estimat company Palmiro Togliatti:

Estem sofrint una crisi molt greu que posa en perill la vida del P.S.U. de C., la personalitat del qual tant ajudares a enfortir i prestigiar com a Secretari de la Internacional Comunista.

La crisi ha esclatat quan els companys del Buró Polític del Partit Comunista d’Espanya decidiren absorvir el P.S.U. de C. pretenent així posar fi a la unitat política de la classe obrera de Catalunya. Jo no vaig poder acceptar aquesta decisió per considerar-la contrària als interessos de la classe obrera, del moviment comunista espanyol i de la lluita que menem amb poc encert contra el franco-falangisme; per creure que acceptant aquesta decisió ajudaria a cometre un gravíssim error polític.

En quan es produí aquesta situación tant dramàtica vaig pregar al company Thorez que fes arribar al P. C. (b) de la U.R.S.S. una proposta concreta de discussió, presidida per ell, entre el Buró Polític i jo, comprometent-me a aceptar la decisió que es prengués.

S’ha desfermat una violentíssima campanya calumniosa contra mi, s’han pres mesures de sancions contra mi i altres companys de la manera més arbitrària i provocadora amb l’objectiu evident d’impedir la discussió i una investigación que dies més tard vaig exigir.

No et demano pas que prenguis una intervenció en aquest afer, car ja sé que les teves responsabilitats presents no la fan possible. Allò que et demano és que si tens oportunitat i la voluntat de salvar una obra que també és teva, m’ajudis a aconseguir la discussió i la investigació sol·licitades.

Adjunto uns documents que permetran formar-te una idea clara de la situació: Les cartes escrites al company Thorez i al C.C. del P.C. (b) de la U.R.S.S., el “procés polític” criminal i absurd que m’ha pretés fer un anomenat “Secretariat”, la meva resposta i una Declaració signada per 80 companys residents a París, molts dels quals tu coneixes personalment.

Perdona’m el temps que t’hagi pres i creu en la honradesa dels meus sentiments fraternals i comunistes envers tu.

Joan Comorera

Secretari General del Partit Socialista Unificat de Catalunya

Adreça: Joan Comorera. 4, rue de Bel Air. París XII.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada